Ini Cara Tingkatkan Jualan Di Kedai Makan Sewaktu Zaman Covid-19

Sebelum COVID-19 melanda, memang ramai pengunjung datang ke kedai anda.

Satu family datang makan di kedai anda…

Golongan student dan golongan pekerja yang datang makan tengahari beramai-ramai. Memang meriah!

Tapi kedatangan COVID-19 yang tak diundang ini mengubah segalanya…

Jumlah pengunjung yang datang ke kedai/gerai semakin hari semakin berkurang. Tiada lagi family sekeluarga yang datang dan makan beramai-ramai di kedai lagi.

Penutupan pejabat dan juga kolej menyebabkan tiada golongan pekerja atau student yang datang ke kedai lagi.

Ditambah dengan SOP yang ketat, kalau buka kedai pun, hasil jualan tak seperti dulu.

Ada 2 solusi yang biasa dilakukan untuk atasi masalah ini terutamanya pada musim COVID-19 iaitu:

  1. Sertai platform delivery makanan seperti FoodPanda, Grabfood dan sebagainya.
  2. Bina sistem web sendiri yang boleh ambil order secara online.

Jika anda seorang pengusaha makanan kecil-kecilan, menyertai platform makanan seperti FoodPanda sebenarnya mungkin kurang berbaloi untuk anda.

Ini kerana caj komisyen yang dikenakan untuk setiap order agak tinggi, iaitu sehingga 35%.

Lebih buruk lagi, anda langsung tidak akan dapat info maklumat pembeli.

Maklumat pembeli akan disimpan dan disorokkan oleh pemilik platform FoodPanda. Lebih malang lagi, anda perlu menunggu antara 7-10 hari untuk menerima wang bayaran tersebut masuk ke akaun anda.

Ianya akan menganggu aliran tunai perniagaan anda!

Satu option terbaik adalah dengan membina sendiri website untuk kedai anda. Selain hasil jualan 100% jadi milik anda, anda juga boleh simpan maklumat pelanggan anda.

Dengan maklumat ini, anda boleh gunakan ia untuk aktiviti pemasaran di masa hadapan!

Tambahan lagi, tiada lagi masalah terpaksa menunggu berminggu-minggu untuk duit yang dibayar pelanggan masuk ke akaun anda!

Disebabkan website tersebut milik anda maka, apabila pelanggan bayar duit akan masuk terus ke akaun anda!

Selamat.. ianya tidak akan mengganggu cash flow bisnes anda lagi!

Cuma, yang mungkin menjadi sedikit masalah….

Bagaimana mahu membina website tersebut dan berapa kosnya?

Hah! Ini ada berita baik!

Sebenarnya, anda boleh membina website untuk kedai anda secara PERCUMA sahaja!

Cara nak buat pun, sebenarnya agak mudah!

Setup sekali je.. lepastu cuma tunggu order masuk je setiap hari!

Macam mana nak buat tu?

Klik link ni untuk mengetahui lebih lanjut

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *